söndag 4 mars 2012

Pralinkurs hos Idérika

I tisdags var jag på en spännande och inspirerande pralinkurs hos Idérik

Chokladen och kakaofrukten har en tusenårig lång och spännande historia med sitt ursprung i Amazonas djupa snår....
Ja något sådan fick vi inte lära oss på denna kurs utan det var 100% smakande, kladdande och mixtrande.
Hur kul som helst! Kan värkligen rekomendera denna kurs, som pressent eller till dig själv.



















Underbar härliga praliner fick vi gör och jag är så förvånad över resultatet och man kan ju undra om man verkligen har gjort som själv.

Här kommer recepten som vi fick på kursen! Hur gott som helst.


Mörka praliner med fyllning
Ca 24-32      
Tryffel:                        
130 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1,5 msk hallonlikör eller 1 tsk kaffepulver

Till formen:
460g för större form


Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen och slå den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills chokladen smält och tillsätt smöret i mindre bitar. Rör till en jämn och blank massa och tillsätt likören. Låt tryffeln svalna i rumstemperatur. Om kaffesmak önskas istället för likör blandas kaffepulvret med grädden i uppkoket så att pulvret smälter.
Smält chokladen till formen försiktigt i mikron 30 sekunder i taget om det är mörk choklad (mjölk/vit choklad smält 20 sekunder åt gången), ta ut bunken och rör om, upprepas tills den är 48-50 grader (OBS för mörk 56% choklad, andra temperaturer vid mjölk/vit choklad). Ställ bunken i rumstemperatur och vänta tills chokladen blivit 27 grader eller kyl i kallt vattenbad och rör/skapa m slickepott hela tiden längs alla kanter och i botten av bunken tills chokladen svalnat till 28 grader. Värm chokladen 8-12 sekunder i mikron tills den är 31 grader.

Häll chokladen över formen så att den täcker. Slå formen hårt i bordet några gånger så att alla luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ner i luften, över ett smörpapper. Låt formen vila snett upp och ner en stund så att överflödig choklad droppar ur. Skrapa av formen med en palett för att få den ”ren” Ställ in formen i kylen 15 min. När du ska fylla tryffeln i skalen ska tryffelsmeten svalnat (rumstemperatur) Spritsa tryffelfyllningen i formarna så att ½ centimeter återstår till överkant. Häll över choklad som ett lock. Skrapa uppe på hela formen så att den blir ren. Ställ i kylen 1 1/2-2 timmar. Slå ur chokladpralinerna och njut. Pralinerna förvaras i rumstemperatur (ca 17-18 grader)


Mjölkchoklad tryfflar med kaffesmak
20-25 st

1 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g mjölkchoklad
1 tsk kaffepulver

200 g mjölkchoklad till doppning
Strösselpärlor

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp kaffepulvret tillsammans med grädde och honung i en liten kastrull så att du ser att det bubblar, häll den heta blandningen över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt tryffeln stelna i kylskåpet.
När smeten hårdnat (ca 2 timmar i kylskåp) rullar du små tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen 30 minuter Mät upp choklad och smält den i mikrovågsugn. 20 sekunder, ta ut o rör om, upprepa flera gånger tills all choklad smält. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera m pärlor.  Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.

tisdag 28 februari 2012

Anmäl dig till Sveriges största baktävling på Sjuan

Japp, tack vare min kära kollega Cicci har jag nu skickar in en anmälan till någon slags baktävling på 7an?

Vi får la se vad det leder till?



söndag 19 februari 2012

Recept på Dumlefluff

Dumefluff eller Dumlegrädde kanske är rätt namn.
 
Denna fyllnin är min favvo!
Superenkel att göra och smakar barnsligt gott.
 
180g dumle
3 dl vispgrädde
 
Värm grädden i en kastrull men var försiktig så att den inte börja koka! Om den kokat ens en sekund är den bara att slänga (eller använda till glassås)


Fotot: Magnus Melander

Rör ner Dumlen i grädden och rör tills de smält. det kan bildas lite klumpar av kola men var inte orolig det smälter till slut.
Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar gärna längre. Om den står kortare kan den skära sig vid vispning vilket hände mig härom veckan.

När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Receptet räcker till 1 lager tjock fyllning.

torsdag 9 februari 2012

Tårta till Dell

Min kära sambo jobbar för it-företaget Dell, och då jag vet att dom har den dåliga vanan att fika till morgonmötet på fredagar så tänkte jag göra dom lite glada med en tårta.
Under tårtbakeriet fick jag besök av grannen Tina som ville prata lite tårtor och tips.

Trevligt sällskap och kvällen gick fort som tusan som alltid när man baka(tycker alltid att jag har för lite tid.)
Planen var att göra chokladgrädde och bärmosse som fyllning.
Men eftersom jag hade liiite brådis lät jag nog inte grädden stå i kylen tillräckligt länge för när jag skulle vispa upp chokladgrädde skar den sig totalt och blev hälften smör och hälften chokladsås...
Jahapp så det var bara att leta i lådorna efter något mosseaktigt.
Hittade en tårtmosse med vaniljsmak som jag köpt i ett svagt ögonblick och tänkt att detta kan vara bra att ha någon gång. Och någon gång var idag.
Visade ihop den med mjölk och fick den hyfsat hård för att fylla tårtan med. Och sedan snabbt om med plastfolie och in i kylen för att få den å stelna lite till innan spacklingen.
Det gick helt okej och jag tror sambon kollegor tyckte om den.
Iaf med det mail som Fredriks chef hade skickat till flera höjdare inom Dell.


" This is the way we ”fika” during the weekly meeting at the Dell Service Operations Center."


fredag 27 januari 2012

Till mina underbara kollegor

Till fredagsmyset gjorde jag en tårta som skulle föreställa företagets logga, ett arbetsbi.
Efter lite pussel,eller ganska mycket pyssel fick jag till kroppsdelarna, det svåra blev bara att flå plats i vårt lila kylskåp.
fyllning blev Blåbärsmosse och dumlefluff som är mina favoriter.

Täckt med 50/50 sp och marsipan. Kollegorna blev överraskade och glada för tårtan, tyvärr var det många som va borta den fredagen så det blev mycket över, men det går ju utmärkt att frysa tårta så det gjorde vi. Tog sedan fram den fredagen efter och den smakade som innan.

lördag 14 januari 2012

Till bästa far!

 

Pappa fylket år idag, och pappa är en person som älskar havet och båtar därför blev det sjötema på hans tårtor.
Jag valde att göra två tårtor även om det hade räckt med bara en. Det för att jag ville ha en blå och en röd tårta.
Fyllningen blev även denna gång dumlefluff och blåbärsmosse,
Dumlefluff har blivit en stor favvo hos mig då det går så fort att göra och är barnsligt gott! Och bärmosse är ju alltid bärmosse ;-)
Har börjat spackla mina tårtor med smörkräm som är med marshmallowfluff i, superbra och god, men tycker att marshmallowfluff på burk är lite väl dyrt, kostar 42:- i min butik och det räcker endsast till en tårta...
Ska försöka hitta ett recept för att göra egen fluff

torsdag 5 januari 2012

Teodors och Tindras dop

I helgen är det dags för min bästa och äldsta väns barns dop, Teodor och Tindra.
Teodor skulle döpas för ett par år sen men det blev inte av och jag som skulle va Gudmor får bli det nu istället.
Iaf så erbjöd jag mig att baka tårtan.
Det blev lite kort varsel och jag upptäckte till min bistra förvåning att kakburken
där jag köper alla tårttillbehör var stängt från jul fram till efter trettonhelgen... så jag blev tvungen att leta runt lite för att hitta en butik på nätet med snabb och bra frakt. Hittade till www.lyckasmedmat.se bra utbud, dock inte som kakburken. Beställde i måndags kväll och hade lite smått panik när den igår fortfarande befann sig i Umeå... Men idag på jobbet fick jag sms att paketet var framme. Phu. Har lagt ner en hel del tid på att fundera ut var det skall bli för tårta. Skall ge mig på dumlefluff och hallonmosse. Har aldrig provat att göra fluff men det verkar ju va rätt enkelt. Sen hade jag tänkt mig vit sp på båda tårtorna och Tindra får en med rosa detaljer och Teodor blå. Har redan förberett Teodors tårtptydnad som blev ett par Baby Converseskor. Det var första gången jag gjorde dessa små sötnosar, men det gick bra. Hittade en superbra beskrivning på strosselannat´s blogg, tack för den!