Chokladen och kakaofrukten har en tusenårig lång och spännande historia med sitt ursprung i Amazonas djupa snår....
Ja något sådan fick vi inte lära oss på denna kurs utan det var 100% smakande, kladdande och mixtrande.
Hur kul som helst! Kan värkligen rekomendera denna kurs, som pressent eller till dig själv.
Underbar härliga praliner fick vi gör och jag är så förvånad över resultatet och man kan ju undra om man verkligen har gjort som själv.
Här kommer recepten som vi fick på kursen! Hur gott som helst.
Mörka praliner med fyllning
Ca 24-32
Tryffel:
130 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1,5 msk hallonlikör eller 1 tsk kaffepulver
Till formen:
460g för större form
Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen och slå den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills chokladen smält och tillsätt smöret i mindre bitar. Rör till en jämn och blank massa och tillsätt likören. Låt tryffeln svalna i rumstemperatur. Om kaffesmak önskas istället för likör blandas kaffepulvret med grädden i uppkoket så att pulvret smälter.
Smält chokladen till formen försiktigt i mikron 30 sekunder i taget om det är mörk choklad (mjölk/vit choklad smält 20 sekunder åt gången), ta ut bunken och rör om, upprepas tills den är 48-50 grader (OBS för mörk 56% choklad, andra temperaturer vid mjölk/vit choklad). Ställ bunken i rumstemperatur och vänta tills chokladen blivit 27 grader eller kyl i kallt vattenbad och rör/skapa m slickepott hela tiden längs alla kanter och i botten av bunken tills chokladen svalnat till 28 grader. Värm chokladen 8-12 sekunder i mikron tills den är 31 grader.
Häll chokladen över formen så att den täcker. Slå formen hårt i bordet några gånger så att alla luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ner i luften, över ett smörpapper. Låt formen vila snett upp och ner en stund så att överflödig choklad droppar ur. Skrapa av formen med en palett för att få den ”ren” Ställ in formen i kylen 15 min. När du ska fylla tryffeln i skalen ska tryffelsmeten svalnat (rumstemperatur) Spritsa tryffelfyllningen i formarna så att ½ centimeter återstår till överkant. Häll över choklad som ett lock. Skrapa uppe på hela formen så att den blir ren. Ställ i kylen 1 1/2-2 timmar. Slå ur chokladpralinerna och njut. Pralinerna förvaras i rumstemperatur (ca 17-18 grader)
Mjölkchoklad tryfflar med kaffesmak
20-25 st
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g mjölkchoklad
1 tsk kaffepulver
200 g mjölkchoklad till doppning
Strösselpärlor
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp kaffepulvret tillsammans med grädde och honung i en liten kastrull så att du ser att det bubblar, häll den heta blandningen över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt tryffeln stelna i kylskåpet.
När smeten hårdnat (ca 2 timmar i kylskåp) rullar du små tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen 30 minuter Mät upp choklad och smält den i mikrovågsugn. 20 sekunder, ta ut o rör om, upprepa flera gånger tills all choklad smält. Doppa tryffelkulorna i chokladen och dekorera m pärlor. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.